ORA-01882: timezone region not found error in Oracle Enterprise Manager 11g Grid Control

ORA-01882: timezone region not found is displayed when accessing “Response and Load” Graph for Weblogic Server Targets.
I get the this when I try to access Oracle WebLogic Server from Oracle Enterprise Manager 11g Grid Control and then try to
access ADMINSERVER graphs.

The …/Middleware/gc_inst/em/EMGC_OMS1/sysman/log/emoms.trc file show the error as

java.sql.SQLDataException: ORA-01882: timezone region not found
ORA-06512: at “SYSMAN.MGMT_GLOBAL”, line 8

at oracle.jdbc.driver.SQLStateMapping.newSQLException(SQLStateMapping.java:79)
at oracle.jdbc.driver.DatabaseError.newSQLException(DatabaseError.java:133)
at oracle.jdbc.driver.DatabaseError.throwSqlException(DatabaseError.java:206)
at oracle.jdbc.driver.T4CTTIoer.processError(T4CTTIoer.java:455)
at oracle.jdbc.driver.T4CTTIoer.processError(T4CTTIoer.java:413)
at oracle.jdbc.driver.T4C8Oall.receive(T4C8Oall.java:1035)

fter looking on the internet and Oracle metalink I could not find a satisfactory answer. I searched for
ORA-01882 and ORA-01882: timezone region not found. But this error code ORA-01882 looks like can appear in other
Oracle products too.

The metalink id 1148503.1 does exactly the same issue. But for me the solution did not work.

My OS time zone shows like this:


cat /etc/sysconfig/clock
ZONE="Etc/GMT"
UTC=true
ARC=false

And Oracle also understand this time zone as shown below:

$sqlplus / as sysdba

SQL*Plus: Release 11.2.0.2.0 Production on Wed Dec 7 17:07:16 2011

Copyright (c) 1982, 2010, Oracle. All rights reserved.

Connected to:
Oracle Database 11g Enterprise Edition Release 11.2.0.2.0 - 64bit Production
With the Partitioning, OLAP, Data Mining and Real Application Testing options

SQL> SELECT CAST(FROM_TZ(CAST('12-JUL-2010 08:00:00' as TIMESTAMP), 'GMT') AT TIME ZONE 'Etc/GMT' AS DATE) from dual;

CAST(FROM
---------
12-JUL-10

SQL>

Resolution:

To solve the issue add “-Duser.timezone=Etc/GMT” (without the quotes) in JAVA_PROPERTIES of your file
…/Middleware/gc_inst/user_projects/domains/GCDomain/bin/setDomainEnv.sh

Then do:


cd OMS_HOME/bin
emctl stop oms
emctl start oms

Then try. It should now work.



Loading